Noppeid IT ajaloost 02.02 - 09.02

   

                          

 Noppeid IT ajaloost 02.02 - 09.02



Mis on IT?

IT on lühend, mis tuleb sõnast "infotehnoloogia". See on valdkond, mis kasutab arvutitehnoloogiat informatsiooni kogumiseks, töötlemiseks, salvestamiseks ja edastamiseks. IT hõlmab laia valikut tegevusi, sealhulgas tarkvaraarendust, võrkude haldamist ning andmebaaside ja süsteemide loomist ja hooldamist. Tänapäeval on IT oluline osa meie igapäevaelust, toetades tublisti haridust, äritegevust ja paljusid teisi valdkondi.

IT ajaloo olulisemad sündmused

Suurt rolli mängisid IT ajaloos kindlasti Charles Babbage, Konrad Zuse ning Tommy Flowers. Esimeseks arvutiks peetakse just Babbage´i poolt loodud mehaanilist arvutit nimega "Diffrence Engine" aastal .1822, mille kohta võime öelda, et see oli niivõrd enda ajast ees, et põrus põhjalikult läbi. Charles Babbage hoidsid tagasi tehnoloogilised piirangud 19.sajandil, rahalised raskused ning uued huvid.  .Hiljem tuli Babbage välja uue arvutiga, mis kandis nime "Analytical Engine", mille ta lõi 1837. aastal. Esimene programmeeritav arvuti oli Z1, mis o li loodud Konrad Zuse poolt 1936. aastal, ning sellele järgnes 1943. aastal "Colossus, mis oli esimene elektriline programmeeritav arvuti, mille arendas Tommy Flowers. 

1960. aastal Douglas Engelbart koostöös Bill English`iga leiutati esimene arvutihiir, mis hiljem patenteeriti. Hiirt kasutati esmakordselt Xerox Alto arvutisüsteemis 1973. aastal. Üks suurimaid revolutsioone IT-maastikul oli kahtlemata “World Wide Web’i” loomine. Tim-Berners-Lee, tuntud briti arvutiteadlane, tahtis luua parema viisi teadlaste andmete jagamiseks, mille tulemusena sündis "World Wide Web". Selle saavutamine oli tänu kolmele tehnoloogiale- URL, HTML ning HTTP, mis aitasid luua interneti kasutajasõbraliku liidese. Esimene veebileht avaldati Berners-Lee poolt 1991. aastal
.
IT ajaloos on olnud ka projekte, mis ei läinud plaanipäraselt. 1990ndate lõpus töötati välja seade nimega "WebTV", mis võimaldas inimestel oma teleri kaudu kasutada internetti teleri kaudu. Selle seadme idee oli pakkuda inimestele internetiühendust, kes ei soovinud või ei saanud endale arvutit lubada. WebTV ei olnud eriti edukas sellepärast, et interneti oli ebamugav kasutada teleri kaudu, veebilehti pidi sirvima telekapuldi kaudu, kuna tol ajal oli sisendseadmed piiratud ning aeglane internet, mis tulenes aeglases telefoniühendusest, ei suutnud pakkuda rahuldavad internetikogemust. 


Kokkuvõte

IT ajalugu on täis põnevaid avastusi ja uuendusi, mis on kujundanud maailma, nagu me seda täna teame. Alates esimestest arvutitest ja programmeerimiskeeltest kuni pilvandmetöötluse ja tehisintellektini, on IT valdkond pidevalt arenenud ja kasvanud. See on valdkond, mis ei näita aeglustumise märke, vaid pigem kiireneb, kuna tehnoloogia muutub üha enam meie elu lahutamatuks osaks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arpanetist Facebookini: Interneti kujunemislugu 09.02 - 16.02

IT proff...? 22.03 - 28.03