Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest 01.03 - 08.03

 


Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest 01.03 - 08.03




Interneti käsud, mis ja miks?

Internet on muutunud meie igapäevaelus üha olulisemaks. See võimaldab meil töötada, õppida ja mängida. Kuid internetiga kaasnevad ka teatud reeglid ja normid, mida iga kasutaja peaks järgima, et mõista, kuidas digitaalses maailmas käituda. Virginia Shea on välja mõelnud mitmeid netikäitumise reegleid, mis aitavad meil vältida konflikte ja luua positiivse keskkonna. Allpool olen toonud välja kaks käsklust: üks, mis on endiselt oluline, ja teine, mis on ajapikku oma tähtsust kaotanud.


Käsklus 1: “Mäleta, et elektroonilise suhtluse teisel pool on inimene.”

Internet on viimase kahekümne aasta jooksul teinud märkimisväärse arengu. Alguses oli see suhteliselt suletud ja piiratud keskkond, kus suhtlesid peamiselt insenerid ja teadlased. Tänapäeval on see aga globaalne võrk, mis ühendab miljardeid inimesi üle kogu maailma. Seetõttu on oluline meeles pidada, et meie sõnad ja teod võivad mõjutada teisi inimesi. On mõistlik järgida eetikanorme, et olla teiste suhtes viisakas, olenemata sellest, kellega me suhtleme või kas me suhtleme näost näkku või ekraani vahendusel. See netiketi käsus on sama oluline täna kui see oli 20 aastat tagasi. See meenutab meile, et hoolimata tehnoloogia arengust ja suhtlusviiside muutumisest, on inimlikkus ja austus teiste vastu endiselt kesksel kohal.


Käsklus 2: “Ära kuritarvita oma võimu.”

Võimu kuritarvitamine oli interneti algusaegadel haruldane, kuna seda kasutasid inimesed, kes järgisid tavalisi eetikanorme. Kuid hiljem, koos interneti laienemisega, muutusid need probleemid tõsisemaks mureks. See käsklus on ajas muutunud ja ei mängi enam nii olulist rolli kui 90ndatel. Miks? Internet on viimase paarikümne aasta jooksul teinud märkimisväärse arengu. Tänapäeval on meil välja töötatud erinevad jälgimis- ja modereerimisvahendid, reeglid ning karistused, mis aitavad piirata võimu kuritarvitamist internetis.


Kokkuvõte

Internet on tänapäeval laialdaselt kasutusel, ligipääsuga ligikaudu 5.36 miljardil inimesel üle maailma. Minu arvates peaks iga internetikasutaja tutvuma Virginia Shea netikäitumise reeglitega, et paremini mõista digitaalse maailma toimimist. Isiklikult polnud ma enne tänast päeva Virginia Shea reeglitest kuulnud.



Kasutatud allikad:
https://www.mccc.edu/~virtcoll/Netiquette.pdf
https://www.opentextbooks.org.hk/ditatopic/4851
https://www.bing.com/search?q=Virginia+Shea+netiquette+rules&toWww=1&redig=8B77879F12DD481A9A8A8E178BFB025A
https://kpu.pressbooks.pub/businesswriting/chapter/netiquette/
http://www.albion.com/netiquette/rule1.html





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Noppeid IT ajaloost 02.02 - 09.02

Arpanetist Facebookini: Interneti kujunemislugu 09.02 - 16.02

IT proff...? 22.03 - 28.03