Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber 08.03 - 15.03



Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi 

ümber 08.03 - 15.03



Sissejuhatus


WIPO, pikemalt tuntud kui Maailma Intellektuaalse Omandi Organisatsioon, on globaalne organisatsioon, mille peamine ülesanne on tagada intellektuaalomandi õiguste kaitse üle kogu maailma. WIPO koosneb 193 liikmesriigist ja haldab 26 rahvusvahelist lepingut, mis käsitlevad erinevaid intellektuaalomandi teemasid.



Milline WIPO komponent on aja kõige paremini toimiv

Ärisaladus on intellektuaalomandi õiguste oluline komponent. See võimaldab ettevõtetel kaitsta teavet, mis annab neile konkurentsieelise. Kuid nagu iga mündi puhul, on ka ärisaladusel oma plussid ja miinused. Kui saladus on avalikustatud, isegi kui see toimus seaduserikkumise teel, on seadusliku kaitse taastamine keeruline. Üks kuulsamaid ärisaladusi on Google’i otsingualgoritm. Google jätkab pidevalt oma otsingumootori täiustamist, millest osa muudatusi on avalikkusele teada, kuid suur osa jääb saladuseks. Just tänu sellele on Google säilitanud oma positsiooni juhtiva otsingumootorina.

Millist WIPO komponenti tuleks muuta

Patent on komponent, mis võib vajada muutmist või täiustamist. See on loodud selleks, et autor saaks oma leiutise valmistamist, kasutamist, levitamist ja müümist kontrollida. Kuid sellel on ka mitmeid puudusi. Patendid võivad takistada teisi ettevõtteid ja leiutajaid olemasolevaid leiutisi arendamast ja täiustamast. Patendi taotlemine ja hoidmine võib olla kulukas. Lisaks on patendil ajaline piirang - tavaliselt kehtib see 20 aastat. Pärast seda leiutis muutub avalikuks ja kõik saavad seda kasutada, ehk tekib loll olukord, kus sa tuled väga hea leiutisega välja kuid selle toote elutsükkel on 20 aastat.



Kasutatud allikad:

https://www.investopedia.com/terms/t/trade-secret.asp
https://www.vethanlaw.com/blog/2016/november/trade-secrets-10-of-the-most-famous-examples/
https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_6:_Arvutid_ja_paragrahvid_I%CB%90_tants_intellektuaalomandi_%C3%BCmber
https://www.wipo.int/portal/en/index.html

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Noppeid IT ajaloost 02.02 - 09.02

Arpanetist Facebookini: Interneti kujunemislugu 09.02 - 16.02

IT proff...? 22.03 - 28.03