Arpanetist Facebookini: Interneti kujunemislugu 09.02 - 16.02



Arpanetist Facebookini: Interneti kujunemislugu 

09.02 - 16.02




Lühike ülevaade interneti tekkimisest:

Interneti loomine hakkas juba rohkem kui 50 aastat tagasi. Külma sõja ajal otsiti viise, kuidas teadlased ja uurijad saaksid omavahel suhelda ning andmeid jagada. Esimene nö "internet" oli ARPAnet, mis oli USA Kaitseministeeriumi projekt. Hiljem võttis ARPANET kasutusele TCP/IP protokollide kogumi, mis oli oluline samm Interneti loomisel. Pärast TCP/IP kasutuselevõttu hakkasid teadlased looma "võrk võrgustiku", mida tuntakse tänapäeval Internetina. 



E-mail: Interneti varasem nähtus, mis on tänaseni kasutusel

Üks nö "nähtus", mis on siiani püsinud varasemast ajaloost kuni tänaseni, on e-post ehk e-mail, mida kasutada väga paljud inimesed tänapäeval ühe peamise suhtlusvahendina. E-posti süsteemid olid esimesed rakendused mis arendati välja ARPANET'i võrgus. E-post väga universaalne, tasuta ning kõigile kättesaadav. Muidugi on olemas juba alternatiivsed suhtlusrakendused nagu näiteks Discord ja Messenger, on e-post rohkem suunatud ametlikule suhtlusele, kus peamisel vahetatakse sõnumeid ning dokumente ametlikult tasemel. 



Päringute edastamine: Kadunud Interneti nähtus (Gopher)

Enne veebi tulekut pidi interneti kasutamiseks kasutama päringute edastamise süsteeme. Sel ajal pidid kasutajad teadma spetsiifilisi käske ja protokolle, et pääseda ligi informatsioonile või esitada päringuid. Üks selline süsteem, mida kasutati enne veebibrauserite tulekut, oli Gopher. See oli hierarhiline süsteem, mis võimaldas kasutajatel otsida informatsiooni internetis. Tänapäeval on Gopher asendatud erinevate veebibrauserite ja otsingumootoritega, mis võimaldavad kasutajatel saada vastuseid oma päringutele, kasutades lihtsaid fraase või märksõnu. See näitab, kuidas interneti kasutamine on muutunud ajas lihtsamaks ja kasutajasõbralikumaks.



Kokkuvõte

Internet on pidevas arengus ja muutumises. Mõned varasemad tehnoloogiad ja praktikad on püsinud ja arenenud koos Internetiga, samas kui teised on asendunud uute ja paremate lahendustega. E-post on hea näide tehnoloogiast, mis on püsinud ja arenenud koos Internetiga. Teisalt näitab päringute edastamise süsteemide kadumine, kuidas Internet on muutunud kasutajasõbralikumaks ja intuitiivsemaks. Need kaks nähtust illustreerivad hästi Interneti dünaamilist ja pidevalt arenevat olemust.



Kasutatud allikad:
  • https://www.britannica.com/topic/ARPANET
  • https://en.wikipedia.org/wiki/ARPANET
  • https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_email
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Gopher_%28protocol%29
  • https://www.howtogeek.com/661871/the-web-before-the-web-a-look-back-at-gopher/
  • https://www.geeksforgeeks.org/arpanet-full-form/





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Noppeid IT ajaloost 02.02 - 09.02

IT proff...? 22.03 - 28.03